close rank-same rank-down rank-new rank-up left-arrow right-arrow search twitter facebook instagram
V.24 2020

Redaktör: Per Bergström

Migrationer 1976-2018

En poets livsverk. Långdikten Migrationer utkom första gången 1979, och har sedan dess ständigt reviderats och förädlats. Denna version – i översättning av poeten Hanna Nordenhök – är våldsamt vacker, liksom brutalt omskakande. Ett av vår tids stora litterära projekt når här nya höjder – också i jämförelse med den tidigare svenska utgåvan från 2009. Försedd med ett rikt efterord av Hanna Nordenhök och poeten Gabriel Itkes-Sznap.

De tyngdlösa

Debutromanen från mexikanska Valeria Luiselli, tillika den första på svenska. En frejdig liten metaberättelse om en tvåbarnsmor i Mexico City, som tillbringar tiden i förlagsvärlden. Samtidigt en lovsång till skrivkonsten – metaforerna är underbara.

Vädret

Den Vancouver-baserade poeten Lisa Robertsons prisbelönta långpoem – hennes fjärde diktsamling och ursprungligen publicerad 2001 – är massiv i sin feministiska analys och politik, och fjäderlätt i sin språkliga briljans.

Look

PEN Open Book Award-nominerad lyrik författad under krigets trädkronor – ett undersökande av sorgen som följer de döda. Solmaz Sharif kidnappar byråkratins vokabulär och visar det mänskliga lidande som döljer sig därunder. Ida Börjel och Jennifer Hayashidas översättning är magnifik i sin pedans.

Huset på Saint Pauls väg

Med sparspakade medel formulerar den franskspråkiga Québec-dottern Lise Tremblay en sällsam text, fylld av lugn och lyhördhet inför också det svåraste. En kort roman som i sin språkliga sublimitet täcker också det allra längsta – det som stavas livet.

Självporträtt med bisvärm: 111 dikter, 1 samtal

Den Preis det Lepziger Buchmesse-belönade poeten introduceras för första gången på svenska, i en precis och ledig översättning av Aris Fioretos. Jan Wagner glider över versmåtten. Diktningen är musikalisk; men det är metaforerna som tänjer världen.

Vindskyffet

Mellan högarna och resterna växer den prisbelönte Danilo Kiš debutroman från 1962 fram. En text om kärlek, men mer än så – en attack på det förljugna, på det övertydliga och otillräckliga.