close rank-same rank-down rank-new rank-up left-arrow right-arrow search twitter facebook instagram
V.41 2018

Redaktör: Henrik Petersen

Nattens skogar

Reidar Ekners prisade översättning av en modernistisk novellmästare tillgängliggörs på nytt, i sällskap med ett förord av Jonas Thente. Djuna Barnes författarskap var queer, sarkastisk och svartsynt – och fullständigt avväpnande.

Alice B. Toklas självbiografi

Berättelsen om författaren Gertrude Steins livspartner, där Stein iklär sig sin kärleks blick. En drift med såväl författarmyten som med memoar-genren, draperat i en bohemisk doft av Paris.

Grifters

Noir-klassiker från 1963, filmatiserad 1990, utspelad i ett solstänkt Los Angeles. Solen till trots, är detta i själva verket en nattsvart berättelse, där ingen förtjänar sympati, där inget ljus släpps in.

Den förlorade trädgården

Vinnare av Viareggio-priset 1962 och en förgörande kärleksberättelse i ett judehatets fascistiska Italien. Giorgio Bassanis vittnesbörd över ondskan är mjuk och följsam, likt en dödskyss.

Del av labyrinten

Sjunde delen i Modernistas satsning på den danska lyrikens fixstjärna. Ursprungligen utgiven 1982, och en uppvisning i vad som gjorde Inger Christensen till en litterär titan: Här finns betraktelserna över livet och litteraturen, sydda på en klassiskt christensensk språkväv. Viktigast: här finns hennes samhällspatos – hennes stora, medmänskliga hjärta.

Noveller

Tillsammans med syskonutgåvan Romaner kastar Noveller guldskimmer över Tove Janssons författargärning. Hennes i sammanhanget sentida och ofta förbisedda prosa är lätt och lågmäld, och vidgar världen.

De döda

En mästarnovell, för första gången med egen svenskspråkig rygg. Joyces stilistiska snöfall är språkhantering på yttersta elitnivå.

Förtvivlan

För första gången på svenska, med Nabokovs egenhändigt reviderade version från 1965 som förlaga. En roman som strålar i smuts och blod. Som underhållning är det lysande, som litteratur fullständigt eget.

Slutet på historien

En ikonisk kärleksroman om skuld och botgöring; en hjärtknipande brittisk klassiker.

Ut i det o-lösa

Signe Gjessing utforskar livets villkor, genom en diktning som skapar sitt eget universum.