close rank-same rank-down rank-new rank-up left-arrow right-arrow search twitter facebook instagram
V.24 2020

Översättare: Maria Björkman

Gisslan

Anaïs Nin-belönad roman, ursprungligen en teaterpjäs, om en övergiven tvåbarnsmor. Ett slags litterär Falling Down, där en kvinna till slut tröttnar på manlighetens våld och tar hämnd.

Åren

En Man Booker-nominerad förteckning över efterkrigstidens Frankrike; ett minnesarbete om det egna livet – liksom hemlandets modernisering och liberalisering – från en av Frankrikes stora samtida författare.

La cheffe, roman om en kock

Vad det låter som. Mer exakt: En roman om en kock som offrar livet för karriären. En inkännande berättelse från en av Frankrikes mest omtalade – och prisade – författare.

Våldets vändkrets

Brännande om migrationskrisens effekter, i en berättelse förlagd till en paradisö vid EU:s yttersta rand. Fransk-mauritiska Nathacha Appanahs femte roman är naken, rå – och utomordentligt lyrisk.

Vaggvisa

Goncourtpris-belönad andraroman från fransk-marockanska Leila Slimani, äntligen på svenska i säker översättning av Maria Björkman. En psykologisk thriller, som vibrerar av bildrik stilistik.

Strändernas skönhet

Närmast fysisk roman om förlorad kärlek – skriven i skuggan av terrorattentaten mot Charlie Hebdo 2015 och formulerad med blicken hos den som blivit lämnad. En tröstesång i prima översättning av Maria Björkman.

Om lycka

Utmärkt ingång till Bouraouis författarskap från 2002. Om kärlekens våldsamhet, sällhet och vånda.