close rank-same rank-down rank-new rank-up left-arrow right-arrow search twitter facebook instagram
V.24 2020

Översättare: John Swedenmark

Vad angår meningar är jag förtvivlad

Svavel no 21: En pamflett av den finlandssvenska poeten och konstnären Cia Rinne, som söker att nå språkets sanna väsen. Ett konsekvent, och utmanande, misslyckande.

Atlas över en invecklad värld : dikter 1988-1991

En stor amerikansk poet och teoretiker introduceras – något senkommet – på svenska, med ett något egenartat val ur författarskapets stora katalog. Men i Adrienne Richs händer faller världen som vi känner den sönder mellan sidorna. Dikt sprungen ur erfarenhet, varsamt hanterad av John Swedenmark och Athena Farrokhzad.

Friheten

Nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2015 – här introduceras den isländska poeten Linda Vilhjálmsdóttir på svenska, i översättning av John Swedenmark. En uppgörelse med överflödet, med vinstmaskinerna – med patriarkatets exploatering av alltet. En stark uppvisning av nystartade Lil’ lit.

Franciskus : den skapades sång

En av 1900-talets stora italienska diktare, belönad med Premio Librex Montale. Här ett verk från livets skymmning, ursprungligen publicerad 2009. En naken och rå diktning, i engagerad översättning av fanboy John Swedenmark.