close rank-same rank-down rank-new rank-up left-arrow right-arrow search twitter facebook instagram
V.24 2020

Form: Sara R. Acedo

Åren

En Man Booker-nominerad förteckning över efterkrigstidens Frankrike; ett minnesarbete om det egna livet – liksom hemlandets modernisering och liberalisering – från en av Frankrikes stora samtida författare.

Himlen

Kraftfull poesidebut som skriver fram vård och omsorg. Törnkvist ger röst åt kollektivet; dess trötta slitna leder.

Fåglarna

Norska Tarjei Vesaas (1897-1970) kanske starkaste roman i remastrad utgåva, med förord av Tomas Bannerhed och i nyöversättning av Staffan Söderblom.

Gun love

Amerikansk/mexikanska Jennifer Clement med ett verk som doftar av Oates och Texas. Utmärglad realism, i läcker översättning av Niclas Hval.

Solenoid

800 sidor från en av Rumäniens stora författare. Ett sinnrikt konstruerat œuvre, förlagt till Bukarest. Ett fullständigt nihilistiskt verk som kastar mörker över världen, i mycket lyhänt översättning av Inger Johansson.

Testamente

Det börjar i dur – men snart väller det stora mörkret fram. En familjeberättelse, en suggestiv skildring av landsbygden. Nina Wähäs tredje roman är en handklov.

Den stora skrivboken ; Beviset ; Den tredje lögnen

Ungerska Agota Kristóf (1935-2011) har blivit med box. Här hennes stora genombrott: trilogin Den stora skrivboken (1986), Beviset (1987) och Den tredje lögnen, med ett penetrerande efterord av danska Naja Marie Aidt som appendix. En brutal och poetisk krigsdagbok.

La cheffe, roman om en kock

Vad det låter som. Mer exakt: En roman om en kock som offrar livet för karriären. En inkännande berättelse från en av Frankrikes mest omtalade – och prisade – författare.

Karismasamhället: en roman

Elis Burraus debutroman är skriven med lösaktig penna och bärs fram av en tjackrusig, otålig formuleringlusta kokad på närvaro och ärende. Mest av allt fångar den ett exakt just nu.

Sidonie & Nathalie : Från Limhamn till Lofoten

En romanens programförklaring, från en flerfaldigt prisbelönad senior. En tidvis brutal skrift om flykten från ett fyrtiotalets Tyskland och det nya livet, i det nya landet – författad med en kraft som sträcker sig hela vägen in i samtiden.

Solidärer

En roman om ordinära människor som gör extraordinära saker. Med det spanska inbördeskriget som fond demonstrerar Anna Jörgensdotter i sin femte roman att det alltid finns en väg ut – också från den nutida fascismen och den rådande narcissismen.

Kända och underliga ting: essäer

Texter från en nigeriansk-amerikansk stjärna som spänner mellan James Baldwin, Boko Haram och Barack Obama (samt Tomas Tranströmer). Stilsäkra essäer om vår moderna och ofta mörka historia.

Just nu är jag här

Litteraturkritikern Isabelle Ståhl är stark i debutromanens skildring av de icke-duktiga; de slarviga och dekadenta – likaså i de precisa relationsbeskrivningarna. Då gör det mindre att bokens tidsmarkörer framstår som vore de skrivna av en sextiotalist.

Tiden är inte än

Elin Boardy tar ett steg framåt i en berättelse som börjar i pestens tid. Med egensinnig struktur lunkar hennes fjärde och noggrant sammansatta roman – vars grund är dåtiden, men vars ärenden hör till samtiden – långsamt framåt.

Granatkastaren

En vildsint roman, som flödar av fantasi; liksom ursinnigt våld. Den kinesiske nobelpristagaren släpper inte greppet om undertexten; den som talar om människans icke-förhandlingsbara värde.

Flickorna

En mörk debutroman; en störande sådan, om makt och sexualitet; om motståndskraft och utsatthet.

Miira

Med brinnande vildvilja slår sig huvudpersonen Miira fram genom hindren i ett segregerat system, i Eija Hetekivi Olssons uppföljare till Ingenbarnsland.

Blåst!

Liffners femte roman är en hyllning till litteraturens förmåga att sudda ut gränser mellan dröm och vaka, mellan nu och då.