close rank-same rank-down rank-new rank-up left-arrow right-arrow search twitter facebook instagram
V.24 2020

Form: Johan Melbi

Herrarna och djuren

Det börjar och slutar med en HBTQ-certifierad torso. Däremellan visar Leif Holmstrand varför han är en av landets mer egna poeter. En kärleksdiktning, skriven mellan förhårdnade kroppar och droppande svett.

Den råttan

Författaren sporrar till strid mot samtiden – och sitt eget jag – i en elegi över sakernas tillstånd. Ett skrivande, en diktning, som utmanar sitt eget existensberättigande. Linus Gårdfeldts fjärde diktsamling är bitsk, fnissig och förvriden.

Skuggas vikt

En alldeles särskild svensk poet är tillbaka med sin sjätte diktsamling. I Erik Bergqvists händer blir det alldagliga betagande, och det stora och eviga en liten, liten smula lättare att greppa.

Sus

I sin andra diktsamling använder Katapultpris-belönade Agnes Gerner grisen – från födelse till slakt – som bild för transportsträckan mot döden, hos alla mänskligt meningslösa svin.

Atts jord

En diktsamling sprungen ur Joar Tibergs senare verk: sofistikerad och flyktig; knapp, bottenlös och medvetet ofullbordad.

Dagar bland skuggor, träd och vatten

Om sjukdom och kärlek, och om att börja om. I sin nya självbiografiska roman frågar sig författaren vem som äger sanningen om en annan människa.

Sista dagen

Leif Holmstrands diktning ringar in ett tillstånd av stillsam sorgsenhet. Som i ett efteråt när luften har gått ur, när orken har tagit slut, när kraften är tömd.