close rank-same rank-down rank-new rank-up left-arrow right-arrow search twitter facebook instagram
V.41 2019

Form: Elina Grandin

Sex och lögner

Från prosa till reportage: Leila Slimani ordlägger det marockanska patriarkatet och – i någon mån – också den hederskultur som kväser förändring. Starkt som hantverk, och lättbegripligt som diskussionsunderlag.

Människan är den vackraste staden

Dryga fem år har gått sedan romanen Monomani, i sig en avknoppning till succén Väldigt sällan fin, men Sami Said står att känna igen: Här ryms det absurda och associationsrika, liksom den sociala blicken och sedvanliga litterära absurditeter. En författare som inte tyglats med åren.

Satyricon

I sin fjärde roman begår Gertrud Hellbrand erotiskt drama, det är bara lite tunnsått med erotik. En välskriven, kittlande berättelse om underkastelse och lydnad, med tydliga Donna Tarttska influenser.

Våldets historia

Den franska litteraturens boy wonder – född 1992 – tar i sin andra roman spjärn mot en julaftonskväll som slutar i våldtäkt, och briserar i en berättelse om institutionernas destruktivitet och samhällets vilja att kategorisera oss. Som offer eller förövare, som innanför eller utanför.

Gå, gick, gått

Jenny Erpenbeck lämnar dåtiden bakom sig, och formulerar en skrift som träder in i zeitgeist. Resultatet är en närmast dokumentär migrationsprosa – ett stilistiskt steg framåt för Erpenbeck – som sätter sökljuset på ansvarets vikt, i en tid när få vill bära det.