close rank-same rank-down rank-new rank-up left-arrow right-arrow search twitter facebook instagram
V.14 2020

Form: Clara Wendel

Patos och svala

Ett sjukhusprotokoll över tillvarons likriktning, som justerats till glasklar poesi. En tyskspråkig samtida stjärna, i sensibel översättning av Ulla Ekblad-Forsgren.

Den brutna kvinnan

En roman helt i avsaknad av filter. Simone de Beauvoirs sista roman från 1967 är en omskakande skildring av exakt hur övergiven en människa (kvinna) kan bli.

Det skrivande livet

En penetrering av skrivandets vara från Pulitzer-belönade Annie Dillard. Det vindlar och slår, men Dillards stilistiska charm är värt en djupdykning. Det gäller såväl författare som helt vanliga suckers för god litteratur. Dessutom i omsorgsfull översättning av poeten Niclas Nilsson.

Slutdikt

Trotsig, våldsam och solitär – en av den sovjetiska 1900-talspoesins mest kompromisslösa röster. Fjorton dikter formulerade i exil, Prag 1924, vid en kärlekshistorias slut. Ett slagnummer inom rysk lyrik.

Kort sagt

45 prosadikter, ursprungligen utgivna 1992, från den kanadensisk språkekvilibrististen (och antikforskaren). Kort sagt är lika delar högskoleföreläsning och lyrik, som kastar sig mellan regnet och konstens grundläggande premisser.

Vad poeten får höra när det blir tal om blommor

Magnifik översättning av Jesper Svenbro, som löper parallellt med det franska originalet. Arthur Rimbauds stämningsfulla drift från 1871 med den franske poeten Théodore de Banvilles blomsterkärlek vidgar vår uppfattning om den mytomspunne diktaren Rimbaud.

Otroheten och andra dikter

Outgivna dikter från Majken Johanssons källarförråd, som bringar jämnvikt mellan ljuset och mörkret, mellan molande sorg och för tidigt bortgången lycka.