close rank-same rank-down rank-new rank-up left-arrow right-arrow search twitter facebook instagram
V.24 2020

Förläggare: Pietro Maglio

Innanför stadsmuren

Giorgio Bassanis Romanzo di Ferrara-svit utkommer för första gången på svenska, i översättning av Johanna Hedenberg. Fem noveller där staden Ferrera utforskas och undersöks; där klass, religion och livskamp bultar i fascismens skugga.

Vissa magiska handlingar

En stor amerikansk poet introduceras äntligen på svenska, i översättning av Marie Silkeberg. I Alice Notleys diktning bultar världen; frustar och pågår.

Efter solen

Vinnare av bland annat Montanas Litteraturpris och Nordiska rådets litteraturpris 2019. Fem sensationella och förtätade noveller som tillsammans skriver vår tids politiska verklighet.

Irländska tragedier

Irländska countrysånger i djupaste blått: romanerna Färdvägar och Ödets narrar, liksom kortromanen Kvällar på Alexandra, samlas i en volym, tillsammans med ett välskrivet förord av poeten Lars-Håkan Svensson.

Min barndom

Den stora ryska självbiografiska klassikern, första delen i Maksim Gorkijs triologi, med förord av Viola Bao.

Hårda tider

Charles Dickens klassiker om den industriella revolutionen, i den första svenska översättningen sedan 1925, av Anna-Karin Malmström Ehrling och Per Ove Ehrling. En giftpil mot dåtidens stora liberala tänkare – som också träffar samtiden.

Neuromancer-trilogin

En hårdkokt och dekadent åttiotalstrio: William Gibsons Neuromancer, Count Zero och Mona Lisa Overdrive, samlade i en volym.

Grymma april

Ett centralverk signerat giganten från Albanien, med efterord från Kajsa Ekis Ekman.

Terroristens kropp

Systerpjäs till Spår av Antigone, från dramatikern Christina Ouzounidis. Ett mörkt stycke dramatik; ett vackert sökande.

Ett år av vila och avkoppling

En privilegierad huvudperson isolerar sig i sin New York-lägenhet, med tunga mediciner som sällskap. Ottessa Moshfeghs andra roman är en uppgörelse med det artificiella, lyckade livet.

Ideala begivenheter

Den danska unga poesins fixstjärna bjuder åter in till sitt universum. För den svenska utgåvan bjussar hon dessutom på två nyskrivna sidor. Allting i fin översättning av Helena Boberg.

Oktoberbarn

En dokumentation, en erfarenhet; en roman som försöker hänga fast det som en gång var. Linda Boström Knausgårds tredje roman är en återhållsam vidräkning med psykiatrin, liksom ett äktenskap som inte längre finns.

Leviatan

En meditativ lärodikt om ett mystiskt väsen, och på samma gång ett utforskande av den egna tron. Sökande och prövande, i Lyra Kolis första diktsamling.

Att komma till skriften

För första gången på svenska: En förlösande självbiografisk essä – ursprungligen publicerad 1977 – från den franska feminismens intellektuella stjärna, ofta nämnd i nobelsammanhang. Översättaren Sara Gordan tjänar som förtjänstfull ciceron.

Svartvita bilder & andra noveller

Bodil Malmstens novellistik samlade i en pärm. Omisskännligt malmstenskt – ett helhetsperspektiv på ett älskat författarskap.

Shirley

Första svenska översättningen sedan 1854: Charlotte Brontës uppföljare till Jane Eyre. En urbrittisk arbetarklassiker, och ett proto-feminitiskt standardverk.

Stavkyrkodikter

En norsk poets hommage till hemlandets 31 stavkyrkor – en dikt för var och en. En resa genom tiden, fullständigt laddad, i sensibel översättning av Ann Jäderlund.

Vitsar för milisen

Med 14 noveller introduceras Beirut-födde Mazen Maarouf på svenska, i känslig översättning från arabiska av Tetz Rooke. En förhöjd realism löper genom berättelser om mörker och död, om voyeurism och galghumor. Vinnare av Al-Multaga-priset, och nominerad till 2019 års Man Booker Prize.

Summer of hate

Chris Kraus andra roman på svenska efter samtidsklassikern I love Dick, i översättning av författaren Jenny Högström. En uppgörelse med den kulturella klassen, liksom en modern noir; en svanesång över ett land som sjunker under sin egen konstruktion.

Chelsea Girls

En påtänd livsrapport från 1994 – en autofiktiv föregångare för andra att jämföra sig med. Eileen Myles verksamhetsprosa, i fin översättning av poeten Helena Eriksson, har ett övergripande syfte: Att slita avsändaren loss från konservatismen.