Förläggare: Nina Eidem
Sex och lögner
Från prosa till reportage: Leila Slimani ordlägger det marockanska patriarkatet och – i någon mån – också den hederskultur som kväser förändring. Starkt som hantverk, och lättbegripligt som diskussionsunderlag.
Gränsen
Elise Karlssons femte roman anknyter till Linjen från 2015, men den här gången håller en mer lyrisk Karlsson i pennan. En lågmäld och sorgsen roman, där författarens huvudkaraktär långsamt smulas sönder.
Människan är den vackraste staden
Dryga fem år har gått sedan romanen Monomani, i sig en avknoppning till succén Väldigt sällan fin, men Sami Said står att känna igen: Här ryms det absurda och associationsrika, liksom den sociala blicken och sedvanliga litterära absurditeter. En författare som inte tyglats med åren.
Vaggvisa
Goncourtpris-belönad andraroman från fransk-marockanska Leila Slimani, äntligen på svenska i säker översättning av Maria Björkman. En psykologisk thriller, som vibrerar av bildrik stilistik.
Nordisk fauna
Sex norrbottenfrusna noveller (suggestivt illustrerade av Olle Forsslöf) som alla befolkas av djur. Här uppstår ett slags kärv, magisk realism; ett outsagt obehag som dröjer kvar.
Fasti
Publius Ovidius Naso ifrågasatta verk (skrivet i exil 8 e.Kr.) i översättning av Ingvar Björkesson. En utmärkt ingång till den romerska gudatron.
Klass
En bildningsroman om livet i de svenska parenteserna. En roman hämnd; om stagnationens längtan efter rörelse.
Vegetarianen
Eva Johanssons träffsäkra översättning av sydkoreanske Han Kangs Man Booker Prize-vinnande roman börjar i stramhet och slutar i sex. Det är sällsynt litteratur, en litteratur som inte omfamnar det mest mänskliga – utan tvärtom förskjuter det.
Levande och döda
Ett sydkoreanskt mästerstycke – av en Man Booker International Prize-belönad författare – som består av sju sammanhörande berättelser, om människans avgrundsdjupa grymhet.
Flickorna
En mörk debutroman; en störande sådan, om makt och sexualitet; om motståndskraft och utsatthet.