close rank-same rank-down rank-new rank-up left-arrow right-arrow search twitter facebook instagram
V.14 2020

Förläggare: Elisabeth Grate

Ur den djupaste glömska

Classic Mondiano: 24 år efter att den först publicerades utkommer Du plus loin de l’oubli på svenska. Bitterljuvt är blott förnamnet.

Slumrande minnen

Med dryga trettiotalet romaner och ett nobelpris i bagaget tycks Patrick Modiano fila på sitt outro: I Slumrande minnen sorterar författaren bland sina papper. Minnen – ett återkommande tema hos Modiano – och bortträngda möten från ett tidigare liv väcks på nytt, bara för att långsamt somna in igen. Litteratur skriven vid karriärens yttersta utpost.

Våldets vändkrets

Brännande om migrationskrisens effekter, i en berättelse förlagd till en paradisö vid EU:s yttersta rand. Fransk-mauritiska Nathacha Appanahs femte roman är naken, rå – och utomordentligt lyrisk.

Strändernas skönhet

Närmast fysisk roman om förlorad kärlek – skriven i skuggan av terrorattentaten mot Charlie Hebdo 2015 och formulerad med blicken hos den som blivit lämnad. En tröstesång i prima översättning av Maria Björkman.

De sista indianerna

Den nyligen Prix Goncourt de la nouvelle-belönade författarens roman från 2008 skälver av sorg inför det som aldrig blev av. Andra utgivningen i förlagets satsning på ett väsentligt franskt författarskap.

Faderns yrke

Den franske författaren och utrikeskorrespondenten Sorj Chalandon brakar in i det svenska språket med en dånande roman, skriven ur ett barns perspektiv, som med journalistikens rasande effektivitet lyser upp den galenskap som är den vuxna världen.