close rank-same rank-down rank-new rank-up left-arrow right-arrow search twitter facebook instagram
V.08 2018

Förlag: Norstedts

Dikter : urval och förord Eva Lilja

En feministisk och modernistisk ledsagare – liksom författare och dramatiker – fyller 100. Här en selektion ur Elsa Graves 18 diktsamlingar, gjord av Eva Lilja, Professor emerita i litteraturvetenskap. I Graves diktvärld blir kvinnor till subjekt, som inte bara tilläts vara sexuella och fria – utan uppmuntrades till det.

Arbetsboken 1955-1974

Första delen av två, i en samlingsvolym med dämonregissörens privata anteckningar och tankegångar, redigerade av Jan Holmberg, vd för Stiftelsen Ingmar Bergman. Bergman svävar fritt – på samma gång lättläst och krävande – mellan konstnärliga idéer och lösa utkast. Samtidigt skärskådar han det egna måendet, och tiden han verkar i. Med ett (något oväntat) förord av författaren Dorthe Nors.

Seiobo där nere

En styrkeuppvisning av översättaren Daniel Gustafsson, som i sedvanlig ordning har total kontroll över ungerska László Krasznahorkais ordflöde och andning. Seiobo där nere är en roman som först och främst handlar om form: 17 kapitel där författaren kastar ur sig episka och berusande meningsstrukturer, ideér och realia; någonting så ovanligt som en direkt politisk hållning om vad det innebär att vara konstnär.

Sidonie & Nathalie : Från Limhamn till Lofoten

En romanens programförklaring, från en flerfaldigt prisbelönad senior. En tidvis brutal skrift om flykten från ett fyrtiotalets Tyskland och det nya livet, i det nya landet – författad med en kraft som sträcker sig hela vägen in i samtiden.

Asparna

I sin tredje roman växlar Hanna Nordenhök perspektiven: Två historier – åtskilda av århundraden – löper parallellt, och binds samman av Råby ungdomsvårdsanstalt. En mäktig litterär upplevelse, som bärs fram av Nordenhöks flammande penna.

Oneiron: En fantasi om sekunderna efter döden

Nominerad till Nordiska rådets litteraturpris och Finlandia-pristagare; en radikaliserad upplösning av prosans gränser. I dödsögonblicket möts sju kvinnor. Vad som reser sig ur den väldiga ordmassan är inget mindre än ett försvarstal för solidaritet och feministisk organisering.

Den rödhåriga kvinnan

En tajt ny roman från en samtida mästare, i redig översättning av Mats Andersson, som utgår från en tilltänkt textilfabrik utanför Istanbul. Orhan Pamuks senaste verk är en intrikat uppbyggd och oförutsägbar berättelse, där fadermördarna Oedipus och Rostam lurar i bakgrunden.

Det ena i det andra

För första gången presenteras Zürch-födda Monique Schwitter på svenska. Ett direktdrivet författarskap – blixtrande om nöd och behov: explosivt om lust och längtan.

Finna sig

Exakt om patriarkatets totalitarism. En debutroman som vittnar om att författaren har framtiden för sig.

De kommer drunkna i sina mödrars tårar

Fem år har gått sedan Johannes Anyurus senaste roman. Nu kliver han rätt in i tiden och petar i våra vidöppna sår: totalitarismen, terrorismen. Litteratur som glöder av patos.

Aftonland

Therese Bohmans tredje roman är en meditativ idéroman om kärlek, konst och ensamhet.

Miira

Med brinnande vildvilja slår sig huvudpersonen Miira fram genom hindren i ett segregerat system, i Eija Hetekivi Olssons uppföljare till Ingenbarnsland.

Skamlös musik och bleknande bläck

Elvis Costello har överlevt nästan fyra årtionden i musikbranschen, och samlar sin erfarenhet i en vindlande självbiografisk kärleksförklaring till popmusiken.

Tripprapporter

En kompromisslös resa,
genom en ung kvinnas mentala tillstånd, formulerad på kokainhetsig prosa.

Mellan världen och mig

Ta-Nehisi Coates National Book Award-vinnande andra bok attackerar den institutionella amerikanska rasismen. En text för varje fritt tänkande människa.