close rank-same rank-down rank-new rank-up left-arrow right-arrow search twitter facebook instagram
V.45 2018

Förlag: Ellerströms

Nora eller brinn Oslo brinn

En poets första roman. En kärleksroman, ett endometrios-accenturerat svartsjukedrama där humorn dinglar från galgen. Johanna Frid steppar upp, och skriver in sig i den svenska samtidslitteraturen.

Den brutna kvinnan

En roman helt i avsaknad av filter. Simone de Beauvoirs sista roman från 1967 är en omskakande skildring av exakt hur övergiven en människa (kvinna) kan bli.

Anna i Lund

En ambitiös belysning av en särpräglad diktare, undertecknad Jonas Ellerström. Här samlas dikter, utkast till prosa, artiklar och kritik, som sätter Lundastudenten som blev poet i delvis nytt ljus.

Det skrivande livet

En penetrering av skrivandets vara från Pulitzer-belönade Annie Dillard. Det vindlar och slår, men Dillards stilistiska charm är värt en djupdykning. Det gäller såväl författare som helt vanliga suckers för god litteratur. Dessutom i omsorgsfull översättning av poeten Niclas Nilsson.

Skifferplattorna på taket

En komplett – och gedigen! – översättning av Pierre Reverdys hundraåriga diktverk, och med det också den första riktiga introduktionen till denne franske stjärna på svenska. En försiktig ungmodernist – tystlåten, sparsmakad; ständigt registrerande.

Kung Oidipus

En av sju bevarade dramer från en av den grekiska antikens stora dramatiker, om kung Oidipus vars nyfunna kunskap om sin livshistoria slutligen får honom att sticka ut sina ögon. En verkligt historisk berättelse, i modern översättning av Jan Stolpe och Lars-Håkan Svensson.

Slutdikt

Trotsig, våldsam och solitär – en av den sovjetiska 1900-talspoesins mest kompromisslösa röster. Fjorton dikter formulerade i exil, Prag 1924, vid en kärlekshistorias slut. Ett slagnummer inom rysk lyrik.

Kort sagt

45 prosadikter, ursprungligen utgivna 1992, från den kanadensisk språkekvilibrististen (och antikforskaren). Kort sagt är lika delar högskoleföreläsning och lyrik, som kastar sig mellan regnet och konstens grundläggande premisser.

Familieepos

Ett klassiskt epos, med den icke-fungerande familjen som tema, fylld av livs- och formuleringslusta. Gordana Spasic och Johanna Frids temperamentsfulla vers flödar mellan danska och svenska, för att slutligen brisera i en skoningslös betraktelse över ilskan.

Paris. Ett poem  

Ett lyrisk och dyngslång resa genom 1919-talets Paris och en hyllning till “Staden” i skuggan av första världskriget. Hope Mirrlees ögonblicksbilder bildar vad som kallats “ett förlorat modernistiskt mästerverk”.

Vad poeten får höra när det blir tal om blommor

Magnifik översättning av Jesper Svenbro, som löper parallellt med det franska originalet. Arthur Rimbauds stämningsfulla drift från 1871 med den franske poeten Théodore de Banvilles blomsterkärlek vidgar vår uppfattning om den mytomspunne diktaren Rimbaud.

Cell

Amalie Smith rör sig över gränserna. I rondellen där konst och dikt – samt några stänk högskolepoäng – möts, där osäkrar ett av den danska litteraturens framtidsnamn sin urmänskliga språkladdning.

Mishima eller Tomhetens vision

Skarpt om Yukio Mishima – vars liv började med att födas in som homosexuell i en familj som förvisade honom och som slutade med självmord. Marguerite Yourcenars långa essä från 1980 hör till det mest träffsäkra som skrivits om den japanska och världsberömda författaren.

Otroheten och andra dikter

Outgivna dikter från Majken Johanssons källarförråd, som bringar jämnvikt mellan ljuset och mörkret, mellan molande sorg och för tidigt bortgången lycka.

Hermetiska definitioner

Dikter från livets slutpunkt, utgivna först 1972, elva år efter modernisten Hilda Doolittles död.