close rank-same rank-down rank-new rank-up left-arrow right-arrow search twitter facebook instagram
V.24 2020

Förlag: Elisabeth Grate Bokförlag

Gisslan

Anaïs Nin-belönad roman, ursprungligen en teaterpjäs, om en övergiven tvåbarnsmor. Ett slags litterär Falling Down, där en kvinna till slut tröttnar på manlighetens våld och tar hämnd.

Ur den djupaste glömska

Classic Mondiano: 24 år efter att den först publicerades utkommer Du plus loin de l’oubli på svenska. Bitterljuvt är blott förnamnet.

Slumrande minnen

Med dryga trettiotalet romaner och ett nobelpris i bagaget tycks Patrick Modiano fila på sitt outro: I Slumrande minnen sorterar författaren bland sina papper. Minnen – ett återkommande tema hos Modiano – och bortträngda möten från ett tidigare liv väcks på nytt, bara för att långsamt somna in igen. Litteratur skriven vid karriärens yttersta utpost.

Våldets vändkrets

Brännande om migrationskrisens effekter, i en berättelse förlagd till en paradisö vid EU:s yttersta rand. Fransk-mauritiska Nathacha Appanahs femte roman är naken, rå – och utomordentligt lyrisk.

Strändernas skönhet

Närmast fysisk roman om förlorad kärlek – skriven i skuggan av terrorattentaten mot Charlie Hebdo 2015 och formulerad med blicken hos den som blivit lämnad. En tröstesång i prima översättning av Maria Björkman.

De sista indianerna

Den nyligen Prix Goncourt de la nouvelle-belönade författarens roman från 2008 skälver av sorg inför det som aldrig blev av. Andra utgivningen i förlagets satsning på ett väsentligt franskt författarskap.

Faderns yrke

Den franske författaren och utrikeskorrespondenten Sorj Chalandon brakar in i det svenska språket med en dånande roman, skriven ur ett barns perspektiv, som med journalistikens rasande effektivitet lyser upp den galenskap som är den vuxna världen.

Om lycka

Utmärkt ingång till Bouraouis författarskap från 2002. Om kärlekens våldsamhet, sällhet och vånda.