close rank-same rank-down rank-new rank-up left-arrow right-arrow search twitter facebook instagram
V.24 2020

Förlag: Albert Bonniers Förlag

Pesten

En fullständig klassiker återutges i pestens tid, i nyöversättning av Jan Stolpe. Litteratur som kommer överleva oss alla.

Eros den bitterljuva

Ständigt nobelpristippade Anne Carsons debut från 1986, här för första gången i svensk översättning. Carson speglar samtiden genom det antika grekland – en essäbok där kommande stordåd anas.

De äter ur din hand, baby

En stilistisk armhävning. Elis Monteverde Burrau skapar med sin andra roman litteratur där litteratur inte borde kunna existera. En underbar ordkarneval; Lika flyktig som livet.

Förhör

Brottsoffer, brottslingar och vittnen möts, genom ögonen på en utredare på polismyndigheten. Magnus Dahlströms åttonde roman utgör en återhållsam dropkick på den samtida kriminalpolitiska diskursen.

Samlade verk

689 sidor, och berättelsen är lika vid – en göteborgsk familjeberättelse över två generationer. Ett förhäxad, magiskt språk lyfter den här debutromanen från marken.

Herrarna och djuren

Det börjar och slutar med en HBTQ-certifierad torso. Däremellan visar Leif Holmstrand varför han är en av landets mer egna poeter. En kärleksdiktning, skriven mellan förhårdnade kroppar och droppande svett.

Renheten

Tio noveller från Andrzej Tichý – färgade av marginalen; av utanförskap, förlust och brutalitet, men också av omisskännlig humor.

Bokfört

Lars Jakobsons femtonde bok pendlar, som vanligt, mellan fakta och fiktion. Krävande, men givande, från en av landets stora språkbegåvningar.

Mörkret inuti och fukten

En stark diktdebut som skildrar en ung kvinnas existensiella fångenskap. Ur texten växter ett raseri – en vägran – en längtan.

Det osynliga motstyckets bok

Göran Sonnevis poesi står blickstilla: Den åldras och växer likt eken, och saknar motstycke inom svensk litteratur.

Nickelpojkarna

Pulitzerprisade Colson Whitehead penetrerar det amerikanska sextiotalet. Osentimental realism om rasism och utsatthet; om människors olika värde – i musikalisk översättning av Niclas Nilsson.

Ensamtal

I sprickorna mellan Ingeborg Bachmann och Paul Celans brevväxlingar skiner ljuset från Ann Jäderlunds tionde – mycket, mycket starka – diktsamling.

Serotonin

Frankrikes Enfant terrible, den Prix Goncourt-belönade Michel Houellebecq, är tillbaka med en dysterkomisk teckning av livet vid samhällets slut. I fin översättning av Sara Gordan.

W

Steve Sem-Sandberg är en avvikelse, ett fel, inom svensk litteratur – ingen levande svensk skriver vad Sem-Sandberg skriver. En förtätad dokumentärroman.

I rörelse

En pendel som slår mellan lindring och revolution – A=T=H=E=N=A-Farrokhzad synliggör ett atlas över en komplicerad värld och pekar ut alternativet som hägrar i horisonten. Samtidigt: en kärleksförklaring till poesihistorien; till dess roll på jorden. Med efterord av Lars Raatttamaa.

Jag föreslår att vi vaknar

Ett älskat nordiskt författarskap återvänder med en roman sprungen ur ett cancerbesked. Resultatet är litteratur som befinner sig i den direkta brytpunkten mellan svart realism och magisk fantasi.

Vem dödade Bambi?

Augustprisbelönade Monika Fagerholms sjätte roman är en vänskapsroman som utspelas i sviterna av en gruppvåldtäkt. En fysisk läsupplevelse, av en svängig finlandssvensk författare.

O

En undersökning av kolonialism, sexualitet och kön, som tar spjärn mot Shakespeares Othello. Ett debutverk i snittet mellan dikt och prosa; en explosiv gestaltning av det som inte får sägas, i ”världens minst rasistiska land”.

Den blinde konungens spira

En charmig – mycket välkomponerad – historisk thriller, full av förvecklingar, från en av landets ledande språkekvilibrister. En fristående, oförutsägbar, uppföljare till debuten Järnskallen, från 2016.

Köttets tid

2016 års Augustprisvinnare, med en gedigen och makaber ny roman. Den intrikata berättelsen om en tidningskrönikor på semester är tekniskt fulländad, bryggd på lika delar slapstick och gravallvar.