close rank-same rank-down rank-new rank-up left-arrow right-arrow search twitter facebook instagram
V.14 2020

Förlag: Albert Bonniers Förlag

Förhör

Brottsoffer, brottslingar och vittnen möts, genom ögonen på en utredare på polismyndigheten. Magnus Dahlströms åttonde roman utgör en återhållsam dropkick på den samtida kriminalpolitiska diskursen.

Samlade verk

689 sidor, och berättelsen är lika vid – en göteborgsk familjeberättelse över två generationer. Ett förhäxad, magiskt språk lyfter den här debutromanen från marken.

Herrarna och djuren

Det börjar och slutar med en HBTQ-certifierad torso. Däremellan visar Leif Holmstrand varför han är en av landets mer egna poeter. En kärleksdiktning, skriven mellan förhårdnade kroppar och droppande svett.

Renheten

Tio noveller från Andrzej Tichý – färgade av marginalen; av utanförskap, förlust och brutalitet, men också av omisskännlig humor.

Bokfört

Lars Jakobsons femtonde bok pendlar, som vanligt, mellan fakta och fiktion. Krävande, men givande, från en av landets stora språkbegåvningar.

Mörkret inuti och fukten

En stark diktdebut som skildrar en ung kvinnas existensiella fångenskap. Ur texten växter ett raseri – en vägran – en längtan.

Det osynliga motstyckets bok

Göran Sonnevis poesi står blickstilla: Den åldras och växer likt eken, och saknar motstycke inom svensk litteratur.

Nickelpojkarna

Pulitzerprisade Colson Whitehead penetrerar det amerikanska sextiotalet. Osentimental realism om rasism och utsatthet; om människors olika värde – i musikalisk översättning av Niclas Nilsson.

Ensamtal

I sprickorna mellan Ingeborg Bachmann och Paul Celans brevväxlingar skiner ljuset från Ann Jäderlunds tionde – mycket, mycket starka – diktsamling.

Serotonin

Frankrikes Enfant terrible, den Prix Goncourt-belönade Michel Houellebecq, är tillbaka med en dysterkomisk teckning av livet vid samhällets slut. I fin översättning av Sara Gordan.

W

Steve Sem-Sandberg är en avvikelse, ett fel, inom svensk litteratur – ingen levande svensk skriver vad Sem-Sandberg skriver. En förtätad dokumentärroman.

I rörelse

En pendel som slår mellan lindring och revolution – A=T=H=E=N=A-Farrokhzad synliggör ett atlas över en komplicerad värld och pekar ut alternativet som hägrar i horisonten. Samtidigt: en kärleksförklaring till poesihistorien; till dess roll på jorden. Med efterord av Lars Raatttamaa.

Jag föreslår att vi vaknar

Ett älskat nordiskt författarskap återvänder med en roman sprungen ur ett cancerbesked. Resultatet är litteratur som befinner sig i den direkta brytpunkten mellan svart realism och magisk fantasi.

Vem dödade Bambi?

Augustprisbelönade Monika Fagerholms sjätte roman är en vänskapsroman som utspelas i sviterna av en gruppvåldtäkt. En fysisk läsupplevelse, av en svängig finlandssvensk författare.

O

En undersökning av kolonialism, sexualitet och kön, som tar spjärn mot Shakespeares Othello. Ett debutverk i snittet mellan dikt och prosa; en explosiv gestaltning av det som inte får sägas, i ”världens minst rasistiska land”.

Den blinde konungens spira

En charmig – mycket välkomponerad – historisk thriller, full av förvecklingar, från en av landets ledande språkekvilibrister. En fristående, oförutsägbar, uppföljare till debuten Järnskallen, från 2016.

Köttets tid

2016 års Augustprisvinnare, med en gedigen och makaber ny roman. Den intrikata berättelsen om en tidningskrönikor på semester är tekniskt fulländad, bryggd på lika delar slapstick och gravallvar.

Fyra noveller

En riktig grundkurs till Thomas Mann (1871-1950): Blockbustern Döden i Venedig samsas med Tonio Kröger, Mario och trollkarlen och Tristan. Linda Östergaards översättning är superb.

Gun love

Amerikansk/mexikanska Jennifer Clement med ett verk som doftar av Oates och Texas. Utmärglad realism, i läcker översättning av Niclas Hval.

Solenoid

800 sidor från en av Rumäniens stora författare. Ett sinnrikt konstruerat œuvre, förlagt till Bukarest. Ett fullständigt nihilistiskt verk som kastar mörker över världen, i mycket lyhänt översättning av Inger Johansson.