close rank-same rank-down rank-new rank-up left-arrow right-arrow search twitter facebook instagram
V.24 2020
Fem frågor till Johanne Lykke Holm

Litteraturens framtid är radikal

23 februari, 2017

Varför skriver du?
– Jag skriver för att det är mitt sätt att förstå världen på. Och för att jag inte kan låta bli. Jag skriver också för att skrivandet alltid har varit en konsekvens av läsandet, för min del.

Hur påbörjades arbetet med Natten som föregick denna dag?
– Arbetet med boken började med att det var natt och jag satt och läste en novell av Djuna Barnes, jag minns inte vilken, men det kan ha varit The Grand Malade. Samtidigt som jag läste dök en barnröst upp, och ur den rösten kom texten.

– Jag kan se i efterhand att jag har velat skriva ett otäckt barn och att jag har låtit henne bebo en rad klaustrofobiska rum. Det är en bok om att vara instängd i familjen, att vara instängd i ett mörklagt hus, att vara instängd i sig själv. Men också: Att vara sin egen likkista.

Vad betyder litteraturen i ditt liv?
– Litteraturen är hårt arbete och stor lycka på samma gång. Jag arbetar med litteratur på så många olika sätt. Jag skriver, jag översätter, jag undervisar. Samtidigt kan jag ju fortfarande läsa en fantastisk rad i en dikt och ha hög puls resten av dagen. Som en mycket ung och oförstörd person, haha.

Hur känner du inför slutresultatet? Blev boken som du tänkt, eller förändrades den under tidens gång?
– Jag var säkert övertygad om att jag skulle skriva en roman på sjuhundra sidor, med ett komplext persongalleri och långa passager om hur det regnar på tundran. Men så blev det ju inte. Mina texter blir aldrig någonsin som jag har tänkt mig.

Hur ser du på det litterära klimatet i Sverige idag?
– Jag möter ju litteraturens framtid i mitt arbete med skrivarkursen Hekseskolen, som jag driver tillsammans med den danska författaren Olga Ravn. Så här: Jag ser att det kommer bli mycket radikalt och mycket vackert. Romaner som liknar snåriga skogar. Politisk dikt. Och stort mod!
 

  • Johanne Lykke Holm är författare och översättare. Hennes debutroman Natten som föregick denna dag debuterar på plats nummer 6 på Litteraturtoppen vecka 8.