close rank-same rank-down rank-new rank-up left-arrow right-arrow search twitter facebook instagram
V.24 2020
Fem frågor till Anna Hallberg

»Jag försöker alltid göra något jag aldrig gjort förut«

9 februari, 2017

Hur påbörjades arbetet med Chow Chow?
– Som en fläck i huvudet, ett ljus långt borta, ett ställe jag skulle till men inte visste var det låg. Jag tror att jag började tänka – om det nu kan kallas för tankar, det är inte riktigt rätt ord men jag hittar inte något bättre just nu – på Chow Chow våren 2013. De första dikterna skrevs i alla fall sommaren 2014.

På vilket sätt skiljer sig Chow Chow från dina tidigare verk?
– Den är orange? Mer utåtriktad kanske? Jag försöker alltid göra något jag aldrig gjort förut, något jag inte behärskar eller inte begriper mig på. Initialt kan jag uppleva en stor frihet, ett öppnande av något främmande som gör mig berusat storhetsvansinnig, euforisk och extatisk, men också rädd, förvirrad och utmattad. Till min stora förvåning landar jag ändå i mina egna skor. Det är konstigt, och lite snopet.

Hur skulle du säga att ditt skrivande har utvecklats sedan du först debuterade?
– Jag tror inte att mitt skrivande utvecklas så mycket, tyvärr. Jag försöker verkligen, men studsar likväl tillbaka till samma koordinater. Lär mig inget, mognar aldrig, paradoxalt nog blir skrivandet tyngre för varje bok.

Blev Chow Chow vad du hade tänkt att den skulle bli, eller förändrades din syn på boken under arbetets gång?
– Ha ha, alltså, det blev ju en… bok. Jaha. Vilken besvikelse. Under skrivprocessen föreställer jag mig ögonblicket när skenet sprider sig över samhället, trafiken upphör, människorna, i tårar, lycksaliga, lämnar sina arbeten och samlas i spontana smågrupper för att samtala om detta vidunderliga… tiden stannar… rummet vidgas… upplysningen inträder… världsfreden och kärleken… Nä okej. En diktsamling kommer ut, bussarna rullar precis som vanligt och sen är det dags att laga middag.

– Vilket kanske är bra. Ibland tänker jag att det är de små vardagssysslorna som håller mig undan från den stora galenskapen.

Chow Chow är din sjätte diktsamling. Vad är det som driver dig att fortsätta att skriva?
– Jag har något i huvudet, och så är det ett ljus långt borta… Det är en ny grej nu, vill inte prata så mycket om det. Men det är något. Jag ska ta mig dit. Först måste jag återhämta mig. Det tar nog något år innan jag börjar skriva på riktigt igen. Till dess kan det ligga i bakhuvudet och gro.
 

  • Anna Hallberg är poet och kritiker. Chow Chow (Albert Bonniers Förlag) är etta för tredje veckan i rad på Litteraturtoppen.