close rank-same rank-down rank-new rank-up left-arrow right-arrow search twitter facebook instagram
V.24 2020
Eva Lilja

Dikter i rörelse

22 februari, 2018

En feministisk och modernistisk ledsagare – liksom författare och dramatiker – fyller 100. För att fira jubileet har Eva Lilja, professor emerita i litteraturvetenskap, gjort en selektion från Elsa Graves 18 diktsamlingar. En selektion, utgiven på Norstedts, som denna vecka befinner sig på plats tre på Litteraturtoppen.

Vad var det du själv fastnade för i Elsa Graves diktning?
– Det är så länge sedan att jag knappt minns. Jag fastnade för en vacker dikt om havet när jag var tretton. Sedan funderade jag länge på grisen i Svinbortsnatt och att Grave sagt att den handlade om att amma sitt barn.

– Men egentligen är det nog Barnbålet i 9 elegier som jag inte kunnat släppa. Mödrarna eldar upp sina bebisar på Barmhärtighetens torg. Ett kollektivt barmhärtighetsmord. Säkert är dikten inspirerad av filosofen Sartres tes om det absoluta valet – om man inte kan bereda barnen en bra framtid ska man hellre ha ihjäl dem. Grave återkom till temat hela livet, men i de senare versionerna följer mödrarna med barnen in i döden.

Vad är det som utmärker Elsa Graves poesi?
– Dels är den väldigt vacker, dels tar den upp ämnen som är angelägna då och nu. Hon hade dåligt med pengar och försörjde sig till stor del på uppläsningar. Det gjorde att hon utformade sina dikter med tanke på scenen och vad som fungerade där, rytmer och färgstarka bilder.

Du har sagt att Elsa Grave – till skillnad från till exempel Karl Vennberg och andra 40-talister – är mer aktuell idag. På vilket sätt?
– Graves ämnen har blivit mer aktuella med tiden. Vennbergs har tappat i aktualitet. Grave skriver om fri kärlek och att den har ett pris. Hon vill inte leva utan en man men hon klarar inte av plikter och krav i ett långvarigt förhållande. Men här finns också några underbara kärleksdikter.

– Likadant är det med moderskapet. Det binder och kräver mer än hon riktigt klarar. Grave tycks ha varit en god mor för sina tre döttrar och hon är först som ensam mamma bland svenska lyriker. Men dikterna diskuterar priset. Att ständigt ha moderskapets krav på sig kväver henne, dessutom tillkommer oron för hur barnen ska klara sig. Hon förmår inte skydda och bevara dem som de behöver. Barn bör vara samhällets ansvar mer än mammans, säger hon gång på gång. Numera tycker vi alla så när vi har dagis, barnbidrag och skolmåltider. Så var det inte på 40-talet.

– Från mitten av 70-talet koncentrerade Grave sig på miljöfrågorna. Hon skrev också riktiga apokalypser om världen efter atomkriget. Det är fruktansvärda bilder som hon målar upp, och tyvärr verkar de mer aktuella än någonsin.

Vilken dikt är din personliga favorit?
– Då väljer jag Övergivna i Mödrar som vargar. Den är kort och mycket vacker. Dikten är skriven till en bild från Vietnamkriget av en död mamma som hänger i ett taggtrådsstängsel bredvid sitt barn. Den är vacker och avklarnad men förstås alldeles fruktansvärd.
 

  • Eva Lilja är född 1943 i Göteborg och professor emerita i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.