close rank-same rank-down rank-new rank-up left-arrow right-arrow search twitter facebook instagram
V.24 2020

»Vi söker det som bryter igenom samtidsskval och nonsens«

2 november, 2017

Förläggaren, översättaren och författaren Andreas Lundberg är aktuell med översättningen av den vietnamesisk-amerikanske poeten och essäisten Ocean Vuongs debut Natthimmel med kulhål, tvåa på veckans Litteraturtoppen. Som vanligt rattar han tillsammans med Hillevi Hellberg också förlaget Alastor Press. 

Vad var det som fick dig att tacka ja till att översätta Ocean Vuong?
– Jag blev tillfrågad av en slump. Jag hade annonserat min kärlek till Vuong på sociala medier, och fick en förfrågan om jag var intresserad av att översätta boken. Jag såg det som en möjlighet att komma ännu närmare en text som jag verkligen tycker om – och få betalt för det.

Vad var svårast i översättningsarbetet, gällande Natthimmel med kulhål?
– Det svåraste var förmodligen att hitta det naturliga tonfall som präglar hela boken. Bilderna är svindlande, men tonfallet är så osökt – att överföra den enkelheten till svenska var en utmaning, och jag hoppas att jag lyckats något så när.

vuong_natthimmel_med_kulhal_omslag_mb (3)

Vad utmärker Vuongs diktning?
– Självklarheten med vilken hans diktning tar plats i världen. Det delar han med historiens stora poeter, det går inte att tänka bort honom när han väl satt sig i blodet. Många har talat om hans tematik, hans tekniska innovationer, och visst – det kan man göra – men för mig som hjälplös bildknarkare, är det hans sugande vackra svindelspråk som hypnotiserar.

Ni startade Alastor Press tidigt nollnolltal. Vilka planer har förlaget för framtiden?
– Vi vill fortsätta slå upp fönster mot världar bortom vår – till dekadenternas artificiellt prunkande lustgårdar och symbolisternas vita vidder. Helt enkelt ge ut böcker för dem som är beredda att ta litteraturen på samma allvar som vi.

Som förläggare och utgivare – vilka utmaningar står ni inför?
– Utmaningarna är legio, och stundom får de en att förtvivla. Men vi söker det som bryter igenom den stigande floden av samtidsskval och nonsens.

Vad är det som driver dig att fortsätta att arbeta med Alastor Press?

– Jag måste. Jag kan ingenting annat.
 

  • Andreas Lundberg är född 1975. Han är även nominerad Borås tidnings debutantpris 2017 för romanen Storm är den pelare som bär.